Strona Główna

Forum użytkowników i miłośników diesli

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Polecamy:


Poprzedni temat «» Następny temat
Renaut Laguna 2,2 DCI - jaki tester komputera
Autor Wiadomość
wist 

Auto: Renaul Laguna
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 3
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 28-11-2009, 18:59   Renaut Laguna 2,2 DCI - jaki tester komputera

Witam Wszystkich jako że jest to mój 1-szy post na tym forum.
Przejrzałem to forum i nie znalazłem informacji na poniższy problem.
Mam Lagune 2,2 DCI (disel) - 2002 rok. Poszukuję testera do sprawdzenia błędów komputera w samochodzie. W internecie jest sporo ofert Testerów typu ELM 327 lub euroscan 2009, jednakże żaden ze sprzedających nie jest w stanie określić, czy sprzedawany tester będzie poprawnie zczytywał dane z Komputera samochodu i współpracował z nim.
Czy ktoś z Was stosuje któryś z testerów dla w/w testów z pozytywnym efektem dla w/w silnika i rocznika.
Pozdrawiam Wist
 
 
marewel 

Auto: B5 FL
Silnik: AVF
Wiek: 34
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 601
Skąd: Chełm
Wysłany: 28-11-2009, 19:58   

Elmy to mozesz sobie na sciane powiesic,kup klona clipa wtedy podziałasz.
 
 
andzio 

Auto: Renault Megane 1,9 DTI
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 32
Skąd: Mazurki
Wysłany: 28-11-2009, 22:26   

Tzn ze co - wg Ciebie nie sprawdze parametrow silnika online, nie podejrze/skasuje bledow takim tanim interface? Pytam bo od kilku lat, kogo sie nie zapytam to mowi ze do renowki to tylko clip. A jak jade na diagnostyke do kolejnych "panow mieciow z garazu" to oni podlaczaja sie roznorakimi sprzetami i robia co trzeba. W swoim 1,9 DTI z 2000r chce tylko od czasu do czasu sprawdzic czy np przeplywka dobrze dziala (czesto pada), czy nie mam jakichs zapisanych bledow itp. Kogo nie zapytam na alledrogo to krzycza ze mam za stare auto i ich testery nie beda "prawdopodobnie" dzialac, wiec wkurzony jade zawsze do tego swojego pana miecia i zerkam na jego "hiper super testerze" (bynajmniej nie clipie) jak ma sie moje autko.
Tak wiec jak to jest naprawde? Czy jezeli nie obchodza mnie takie obwody jak poduszki, klima itp, a tylko parametry silnika w renowce, to potrzebuje naprawde az clipa?
 
 
sss25 

Auto: Range Rover TDV8
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 130
Skąd: UK
Wysłany: 30-11-2009, 13:47   

clip byłby najlepszy ale CDiF też chyba ogarnie takiego staruszka
 
 
wist 

Auto: Renaul Laguna
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 3
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 30-11-2009, 18:19   

"Elmy to mozesz sobie na sciane powiesic,kup klona clipa wtedy podziałasz."
W takim razie jaki klon (typ, model) clipa polecacie do mojej lagunki.
 
 
Master's 
Moderator
staff

Auto: Seat Leon FR
Silnik: BMN
Wiek: 78
Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 5640
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2009, 14:30   

wist napisał/a:

W takim razie jaki klon (typ, model) clipa polecacie do mojej lagunki.


ty śmiało odwiedzaj pana Henia i niech się podłancza swoim ustrojstwem. Kupować browar żeby się piwa napić ....to zły wybór
_________________
dieser Betrieb arbeitet ohne GEWINN.
Das war nicht so geplant, das hat sich so ergeben !
 
 
wist 

Auto: Renaul Laguna
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 3
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 02-12-2009, 08:19   

Master'S napisał
"ty śmiało odwiedzaj pana Henia i niech się podłancza swoim ustrojstwem. Kupować browar żeby się piwa napić ....to zły wybór
"

Mam zaprzyjaźnionego Pana Henia, ale w jego testerach brak samochodów Renault do testowania. "Browaru" nie muszę kupować, dobrze jak będę miał odpowiednią wejściówkę.
Elektronika i sprawy komputerowe nie są mi obce, jednakże aby Pan Henio mógł mi coś zrobić przy samochodzie, często potrzebna jest znajomość błędu. Odwiedziny serwisu to cenowy koszmar.
Pozdrawiam Wist.
 
 
dewon 

Auto: stary kibel :)
Silnik: 6 garow obecnie
Wiek: 34
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 19
Skąd: krakow
Wysłany: 15-12-2009, 02:35   

dobra to poprosze jakies konkrety: jaki program, interface etc... i gdzie to mozna kupic na normalne pieniadze ?
 
 
KK7PL 

Auto: szukam
Silnik: 2.5
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: RJS
Wysłany: 22-12-2009, 14:49   

konkrety są takie: CDIF2 to nie mały koszt (przynajmniej kilka tys. zależy czy full opcja czy nie)

Clip klon czy oryginał to podobne pieniądze, więc jeśli ktoś kupuje na użytek własny to musi się liczyć z wydatkami, dlatego zazwyczaj te testery spotkasz w serwisach lub w zakładach mechanicznych gdzie na siebie zarabiają.

Z tanich interfejsów to zapytaj Pana Henia czego on używał do diagnostyki silnika, może coś podpowie, będziesz 100% pewny.

gdyby chodziło o samochód z grupy VAG to już za 899zł masz ori kabelek którym zrobisz dużo. pozdro
 
 
Master's 
Moderator
staff

Auto: Seat Leon FR
Silnik: BMN
Wiek: 78
Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 5640
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2009, 17:53   

[VCP+K]
[CDIF2 full+adaptery CAN]
[VCDS 908PL Adako]
[OP-COM Adako]+[Opel Immo Reader2.2]
[Vag K+CanCommander 2.5] [VagTachoUSB3.01]
[Lexia/Proxia]
cdn...

ojej :o :o :o . Ale ty oprzżądowany jesteś :roll:
_________________
dieser Betrieb arbeitet ohne GEWINN.
Das war nicht so geplant, das hat sich so ergeben !
 
 
marek29 

Auto: Passat B5
Silnik: AFN
Wiek: 40
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 58
Skąd: Małopolska
Wysłany: 22-12-2009, 22:09   

Koledzy ,nie robcie sobie zartow.
Sam jestem ciekawy co podejdzie do zabojada (chodzi oczywiscie o PODSTAWY)

gdyby chodziło o samochód z grupy VAG to już za 899zł masz ori kabelek którym zrobisz dużo. pozdro

ile osob z forum tyle zaplacilo????????????????1,2,5 %
Sam pracuje w serwisie (nie MOTO) i proste ze wszystko leci na ORI. Tak juz musi byc.Ale kto do "domowych" testow tyle wyskrobie? Kto z Was ma Ori Vag-can ,czy hex-Can-a za kilka 100-wek? :evil: do jednego pomiaru na miesiac.
Nie wierze ze do francuzow nie ma nic "darmowego"? :roll:
:evil:
_________________
Golf mk2, 2xJetta mk2 ,teraz Passat.
Diesel only!
 
 
sokisoki3 
sokisoki3

Auto: alfa brera
Silnik: 2.4 jtdm
Wiek: 31
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 85
Skąd: Taunton/UK
Wysłany: 23-12-2009, 00:19   

zaczyna sie ciekawie... Moze bedziemy mieli cos za free. Kurcze jestem w tych 1-5% ktorzy zaplacili za ten sprzet. Tak nas malo? Nie ma nic za free?
_________________
UK Taunton diagnostyka / usuwanie filtrow czastek stalych / chiptuning / naprawy biezace
www.pandpauto.co.uk
 
 
 
KK7PL 

Auto: szukam
Silnik: 2.5
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: RJS
Wysłany: 23-12-2009, 12:58   

Master's napisał/a:
[VCP+K]
[CDIF2 full+adaptery CAN]
[VCDS 908PL Adako]
[OP-COM Adako]+[Opel Immo Reader2.2]
[Vag K+CanCommander 2.5] [VagTachoUSB3.01]
[Lexia/Proxia]
cdn...

ojej :o :o :o . Ale ty oprzżądowany jesteś :roll:

jak master wie same fejsy to nie wszystko, wiedza najważniejsza

marek29 napisał/a:
ile osob z forum tyle zaplacilo????????????????1,2,5 %
Sam pracuje w serwisie (nie MOTO) i proste ze wszystko leci na ORI. Tak juz musi byc.Ale kto do "domowych" testow tyle wyskrobie? Kto z Was ma Ori Vag-can ,czy hex-Can-a za kilka 100-wek? :evil: do jednego pomiaru na miesiac.

rozumiem że na własne potrzeby mając starsze auto to duży wydatek kupować ori za 899zł (vcp+k line) ale do aut z canem można dostać taniej VCP za 599zł którego ludzie chwalą, jesli ktoś ma auto na CAN to raczej będzie go stać pare stów na ten fejs, cena jak na jego możliwosci jest bardzo dobra, pozdrawiam
 
 
marek29 

Auto: Passat B5
Silnik: AFN
Wiek: 40
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 58
Skąd: Małopolska
Wysłany: 23-12-2009, 23:42   

Witam
Chyba zostalem zle zrozumiany..........albo zle napisalem.
Nie chodzi mi o "piractwo"w jakim kolwiek znaczeniu.
Jezeli ktos prowadzi dzialalnosc to proste i jasne ze soft musi ,a nawet powinien byc ORI. ceny diagnoz musza kosztowac bo nikt nie dziala charytatywnie-------proste.
Moje pytanie o soft dotyczylo sporadycznej kontroli bledow i parametrow samochodu (nie komercyjnie) przez przecietnego uzytkownika ktory chyba nie musi wydawac kilka stow zeby sprawdzic swoj woz raz za czas?

Sorki za pisownie ,ale walcze z polskimi znakami w moim (naprawde orginalnym !) sprzecie.
Pozdrawiam
_________________
Golf mk2, 2xJetta mk2 ,teraz Passat.
Diesel only!
 
 
ghost2255 

Auto: malutka gwiazda
Silnik: 170CDI
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 12
Skąd: W-w
Wysłany: 28-12-2009, 12:02   

Zostałeś dobrze zrozumiany, tylko nie zrozumiałeś odpowiedzi na swoje pytanie.

Najlepiej ci napisał Masters o tym browarze.

To, że tego piwka chcesz wypić mało, to nie znaczy, że ktoś ci sprzeda browar za kilka drobnych, albo sobie kupisz taki mini-browarek, bo takich po prostu nie ma.

Jakbyś miał VW, to byś sobie kupił kabelek za 100zł i już byś był "tjunero-naprawiaczo-diagnostą", ale do twojego auta po prostu nie ma taniej alternatywy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group